Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora zrealizovala v poradí už 12. ročník kampane Hovorme o jedle. Každoročne sa do nej zapájajú stovky škôl z celého Slovenska a stala sa medzi deťmi mimoriadne obľúbenou. Aktuálneho ročníka sa zúčastnili aj žiaci zo žilinskej Základnej školy Karpatská.
Cieľom celoslovenského projektu Hovorme o jedle je podporovať spoluprácu a aktívnu účasť škôl na vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a správnych stravovacích návykoch, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia. Základná škola Karpatská sa do kampane zapojila 15. októbra, pričom na tento deň bola vyhlásená téma zelenina, ovocie, orechy z našich sadov. Pred začiatkom tohto projektu sa uskutočnila rozhlasová relácia, na základe ktorej sa žiaci dozvedeli, ako bude plánovaný deň vyzerať. Žiaci a učitelia sa tak mohli pripraviť na plánované tematické hodiny vo svojich triedach a na projektové vyučovanie. Deti sa hravou formou učili o slovenských potravinách, dozvedeli sa viac o zdravej výžive aj o pôvode týchto potravín, pričom vyučujúci sa snažili prepojiť učivo so zaujímavými aktivitami. Žiaci sa dozvedeli ako sa ovocie odšťavuje, suší a tiež vyrábali rôznorodé výtvory z týchto potravín. Vo vestibule školy bol pripravený interaktívny kútik, ktorý slúžil ako pomôcka pri vzdelávaní. Zaujímavosťou vyučovacieho dňa bolo rovesnícke vzdelávanie, kedy deviataci vzdelávali žiakov 1. a 2. stupňa nielen o ovocí, zelenine, ale aj o orechoch. Žiaci si užili nevšedný deň, ktorý ich obohatil a priniesol im nové vedomosti a zážitky.
Tradícia kampane Hovorme o jedle a každoročná angažovanosť škôl na celom Slovensku potvrdzuje, že deti možno nadchnúť aj pre takú tému, akou je vyvážená strava a význam domácich potravín v našom jedálničku.