Foto: Mesto Ružomberok

Ľanové plátno z truhlíc starých materí premenili na pozoruhodné odevy

Návraty ľanu môžete zažiť na Mestskom úrade v Ružomberku. Za výstavou pozoruhodných odevných modelov stoja študenti a študentky Škola umeleckého priemyslu Ružomberok.

Do rúk dostali poctivé domáce ľanové plátno z truhlíc starých materí a použili ho v súčasnom kontexte. 14 talentovaných ľudí z odborov Odevný dizajn a Scénické výtvarníctvo – kostýmová tvorba pod vedením učiteliek Kataríny Šenšelovej a Andrey Némethovej sa tejto úlohy zhostili citlivo a zároveň nápadito.

Výsledok môžete obdivovať na mestskom úrade do 9. novembra.

Výstava je súčasťou projektu s názvom Návraty ľanu, ktorý organizoval ružomberský Kultúrny dom A. Hlinku (Ružomberská kultúra) v spolupráci s Občianskym združením M&N event a podporil ho Fond na podporu umenia.

Prostredníctvom neho sme mali záujemcovia možnosť nielen spomínať na našu bohatú históriu, ale tiež obdivovať, ako sa tradícia a moderný dizajn môžu snúbiť v súčasnom kontexte. Projekt sa týka osvojenia si tradičných zručností, remeselných postupov a techniky v oblasti spracovania ľanu.

Po úspešnom prvom ročníku sa budúci rok dočkáme pokračovania.

Viac informácií o projekte: https://www.vlkolinec.sk/zazitok-lan-vo-vlkolinci/. O podujatí informovala v reportáži aj MTR mestská televízia ružomberok: https://lnk.sk/bdog a tiež Ružomberský hlas: https://lnk.sk/xbsx. 👥Skupina na Facebooku “NÁVRATY ĽANU: TRADIČNE I TVORIVO“: https://lnk.sk/ayk8.

Podobné príspevky