Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina ocenilo trio osobností z umelecko-architektonického zoskupenia VAL

Ďalšou ocenenou osobnosťou mesta Žilina je: VAL – umelecko-architektonické zoskupenie – Cena mesta Žilina (pre združenie), Čestné občianstvo mesta Žilina (pre každého člena).

VAL predstavuje významnú umeleckú skupinu 3 Žilinčanov: architektky Viery Meckovej, architekta Ľudovíta Kupkoviča a výtvarného umelca Alexa Mlynárčika.

Tvorba tejto skupiny presahuje oblasť slovenskej kultúry a umenia. V časoch socializmu tvorili odvážne a umelecky i architektonicky hodnotné projekty, navyše bez nároku na honorár.

Viera Mecková je autorkou desiatok architektonických stavieb a interiérov po celom Slovensku a laureátkou prestížnej Ceny Emila Belluša za rok 2003 za celoživotné architektonické dielo . V Žiline vidno jej rukopis na viacerých významných budovách, napríklad Konzervatórium Žilina či administratívna budova Mestského úradu.

Ľudovít „Lajo“ Kupkovič je autorom mnohých architektonických diel, športových, spoločenských, priemyselných a obytných stavieb i rodinných domov . Za architektonický návrh žilinskej športovej haly tzv. korytnačky získal Cenu zväzu slovenských architektov za najlepšie dielo slovenskej architektúry v roku 1986.

Alex Mlynárčik je jeden z mála slovenských výtvarníkov, ktorým sa podarilo zasiahnuť aj do vývoja západoeurópskeho výtvarného umenia 🖌️. Možno jeho meno a tvorbu poznajú viac vo Francúzsku ako doma. Podieľal sa na desiatkach projektov v architektúre a urbanizme

Podobné príspevky