Mesto Žilina minulý týždeň ocenilo 9 osobností, ktoré sa svojou prácou a aktivitami pričinili o šírenie dobrého mena Žiliny doma i v zahraničí, či prispeli k rozvoju vo vede, školstve, medicíne, alebo inej dôležitej oblasti. Tento týždeň vám postupne predstavíme všetkých ocenených.
1, Ing. 𝗞𝗮𝗿𝗼𝗹 𝗛𝗲𝗿𝗶𝗮𝗻, CSc. (mliekarenský vedec) – Čestné občianstvo mesta Žilina
Predstaviteľ a pokračovateľ pôvodnej slovenskej mliekarskej tradície. Celý svoj pracovný život zasvätil rozvoju mliekarstva na Slovensku a zvlášť výrobe syrov. Väčšinu profesijného života strávil vo Výskumnom ústave mliekarenskom v Žiline, kde sa stal aj generálnym riaditeľom. V rámci svojej profesie riešil problematiku ovčiarstva a kvality mlieka, zaviedol výrobu syridiel, nových druhov syrov a vyvíjal nové technológie spracovania mliečnych výrobkov.
Posledné roky vo výskumnom ústave sa podieľal aj na tvorbe koncepcií slovenského mliekarstva. Je autorom stoviek odborných publikácií a tiež autorom a spoluautorom mnohých odborných publikácií doma i v zahraničí.
Dlhé roky pôsobil ako prezident Národného komitétu pri Medzinárodnej mliekarskej federácii a aj ako rozhodca na medzinárodných súťažiach syrov, organizoval mnohé odborné semináre a medzinárodné konferencie. Ešte aj počas dôchodcovského veku pomáha Karol Herian na desiatkach fariem a salašov pri výrobe kvalitných tradičných, ale i nových druhov syrov vrátane Klenoveckého syrca, pre ktorý presadil v Európskej únii známku Chránené zemepisné označenie.
Až doposiaľ je aktívnym čestným členom Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied, Rotary klubu Žilina, Vidieckeho parlamentu Slovenska a v iných. Za svoje aktivity a vedeckú činnosť získal viacero najvyšších ocenení.