Krístína Ciroková. (Zdroj: Seznam Zprávy)

Žilinská krajská prokuratúra vyšetruje českú reportérku z portálu Seznam pre jej články o sektách

Ciroková na Slovensku vypátrala lídra hnutia AllatRa.

Krajská prokuratúra v Žiline vyšetruje českú reportérku Kristinu Cirokovú z portálu Seznam Správy, informoval spravodajský web. Dôvodom sú jej reportáže a podcasty o sektách.

Novinárka upozornila, že sa na Slovensku skrýva vodca sekty AllatRa, ktorého na Ukrajine vinia z niekoľkých zločinov.

Cirokovú podozrievajú zo „zločinu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd“. Redakcia sa proti tomu ohradila.

Postavenie podozrivej osoby

Ciroková už bola v Prahe aj na výsluchu, ktorého sa zúčastnila aj slovenská prokurátorka Lucia Pavlaninová. Novinárka sa ocitla v pozícii obvinenej, hoci v skutočnosti zatiaľ nie je formálne trestne stíhaná.

Táto situácia nastala preto, že Slovensko nedávno zaviedlo v trestnom poriadku nový inštitút podozrivej osoby. Takéto postavenie však české právo nepozná. Preto česká štátna zástupkyňa určila, že Česi vypočúvaní na základe európskeho vyšetrovacieho príkazu vydaného Slovenskom musia byť v pozícii obvinených, aby mali rovnaké práva.

Cirokovej advokát Sebastian Mach považuje podozrenia za veľmi všeobecné. „Píše sa tam, že mala propagovať ideológiu antikultových hnutí a organizácií, čím sa mala dopustiť zločinu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd,“ ozrejmil.

Ciroková pri výsluchu odmietla podpísať poučenie o poskytovaní informácií o trestnom konaní a osobách na ňom zúčastnených. Na dokument napísala, že s ním nesúhlasí. Podala tiež sťažnosť proti svojmu procesnému postaveniu.

„Vzhľadom na absurdnosť toho podozrenia a výkonu profesie mojej klientky nechceme pripustiť, aby sa toto vyšetrovanie stalo nástrojom, ktorý ju bude obmedzovať vo výkone jej činnosti ako novinárky a informovania verejnosti,“ dodal Mach.

AllatRa na Veľkej Domaši

Ciroková sa sektárstvu začala venovať v marci 2023. Vtedy sa však venovala hnutiam v Česku. Na Slovensku natáčala len jednu reportáž vlani v decembri. Týkala sa ukrajinského náboženského hnutia AllatRa.

Ukrajinská kontrarozviedka SBU spolu s tamojšou políciou proti tejto organizácii zasiahli vlani v novembri. Vykonali 74 domových prehliadok a zavreli 20 jej centier na rôznych miestach krajiny.

Lídra hnutia Igora Michajloviča Danilova a ďalšie štyri osoby podozrievajú zo štyroch trestných činov: vlastizrady, ospravedlňovania a popierania ruskej agresie, výroby a šírenia komunistických a nacistických symbolov vrátane propagácie oboch týchto režimov a vytvorenia a riadenia zločineckej organizácie. Hrozí im 15 rokov väzenia až doživotie.

AllatRa pôsobí spolu až v 180 krajinách. V Česku aj na Slovensku je aktívna predovšetkým prostredníctvom projektu Tvorivá spoločnosť a zrejme má desiatky tisíc priaznivcov.

Ciroková vlani odhalila, kde sa Danilov ukrýva. On a jeho najbližší spolupracovníci krátko po začatí vojny na Ukrajine vo februári 2022 utiekli z krajiny. Od jari 2022 žijú pri priehrade Veľká Domaša na severovýchode Slovenska.

Podobné príspevky