Foto: financnasprava.sk

Namiesto žinčice vyrábali na liptovskom salaši cigarety. Policajti pri prehliadke objavili 14,384 tony tabaku

Príslušníci KÚFS odhalili nelegálnu výrobňu cigariet a zachránili tak 2 milióny eur pre štátny rozpočet .Ozbrojení príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) z Pobočky Východ a Pobočky Stred vykonali 28.09.2024 akciu „BARANEC“ v obciach Konská a Beňadiková, v okr. Liptovský Mikuláš. Akcia sa týkala začatého trestného stíhania, ktoré vedie vyšetrovateľ finančnej správy, pre prečin porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru  a prečinu nepovolenej výroby liehu, tabaku a tabakových výrobkov podľa ustanovení Trestného zákona.

V uvedený deň vykonali vyšetrovatelia KÚFS Pobočky Východ za účasti ozbrojených príslušníkov finančnej správy Pobočky Východ, Pobočky Stred, v súčinnosti s OR PZ Liptovský Mikuláš, prehliadky nebytových priestorov v objekte bývalého salaša, ktorý sa nachádza nad obcou Konská – okres Liptovský Mikuláš. Ďalej v objekte areálu poľnohospodárskeho družstva v obci Beňadiková – okres Liptovský Mikuláš a tiež prehľadali osobné motorové vozidlo s prívesným vozíkom.

Výsledkom prehliadok sú zaistené zariadenia na úpravu tabaku a manipuláciu s tabakom a to rezačky tabaku rôznych značiek v počte 3 ks, zariadenie na fermentáciu tabaku a dopravníkový pás. Taktiež boli zaistené kartónové škatule v počte 95 ks, ktorých obsahom bol nespracovaný a rezaný tabak o celkovej hmotnosti 14 384,40 kg. Ďalej bolo zaistené osobné motorové vozidlo s prívesným vozíkom a tiež vysielačky, mobilné telefóny, listinné dôkazy a iné dôkazy preukazujúce trestnú činnosť páchateľov.

Vyšetrovatelia finančnej správy zadržali 3 osoby poľskej národnosti /vek 42 rokov, 37 rokov a 20 rokov/ pri nelegálnom spracovávaní tabaku v objekte bývalého salaša a v areáli poľnohospodárskeho družstva v obci Beňadiková bola zadržaná aj štvrtá osoba slovenskej národnosti /vek 61 rokov/.

Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie trom osobám poľskej národnosti a spracoval podnety na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby. Dôvodom je, že bez povolenia správcu dane v snahe získať pre seba alebo pre inú osobu majetkový prospech, neoprávnene prechovávali tabak a tabakové výrobky. Tie nemali platnú slovenskou kontrolnú známku. Tieto tabakové výrobky a tabak boli na územie Slovenskej republiky dovezené z Talianska.  

Podobné príspevky