Ilustračná fotka. System odvozu komunálneho odpadu v Žiline. Foto: Mesto Žilina

V Žiline od nového roka spustia prvú fázu modernizácie odpadového hospodárstva. Zavádza sa systém zberu odpadu pre rodinné domy

Od 1. januára 2025 sa zavádza nový systém zberu odpadu v rodinných domoch, známy ako „plať len za to, čo vyhodíš“. Poplatky za odpady zapojeným domácnostiam budú účtované podľa veľkosti nádoby a podľa počtu realizovaných vývozov. Takže, ak triedite a produkujete menej odpadu, ušetríte! ♻️

Čo Vás čaká?

Poplatok za odpad bude účtovaný jednej osobe za celú domácnosť, resp. hlavnému poplatníkovi.

– Zníži sa frekvencia zvozu na 1x za 14 dní alebo 1x za mesiac tak, ako si sami zvolíte. Zvozy realizované nad rámec budú doúčtované na konci roka.

– Domácnosti v rodinných domoch, ktoré sa nezapoja do neváženého množstvového zberu, budú naďalej platiť paušálny poplatok.

Prečo sa mení sysrém zberu?

– Poplatok za spracovanie zmesového komunálneho odpadu od nového roka stúpne. Aby sa cena plne nepremietla do poplatku pre občanov, modernizujeme spôsob triedenia a znižujeme frekvenciu zvozu.

– Nevážený množstvový zber odpadu v rodinných domoch pomôže zmierniť poplatky za odpad aj pre obyvateľov v bytových domov, ktoré by boli bez zavedeného systému výrazne vyššie.

– Zaviedli sme plošný vrecový zber triedeného odpadu pre rodinné domy, ktorý prináša maximálne pohodlie pre obyvateľov a je efektívnym nástrojom na zníženie množstva nevytriedeného odpadu.

– Nový systém pomôže mestu chrániť životné prostredie, využiť odpad ako druhotnú surovinu a udržiavať čistotu ulíc.

Podobné príspevky