Foto: Mesto Žilina

Mestské zastupiteľstvo sa týkalo majetkového vysporiadania so Žilinskou parkovacou spoločnosťou, spolufinancovania výstavby športovej haly, či fungovania minizoo

Poslanci tiež podporili projekt, ktorý má zjednodušiť prístup k službám mesta pre občanov i podnikateľov. Kladný výsledok prinieslo aj hlasovanie o spoločnom programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta a priľahlých obcí.

Utorkové zasadnutie mestských poslancov vyriešilo spornú otázku ohľadom rozostavaného športoviska na Karpatskej ulici. Po dlhej diskusii však návrh získal väčšinu hlasov a Žilina už čoskoro vymení podiel mesta v Žilinskej parkovacej spoločnosti za spomínaný skelet s pozemkom, ktorý plánuje dokončiť v spolupráci s ďalšími partnermi a z prostriedkov eurofondov. „Napriek tomu, že táto dohoda sa zakladá na veľkom kompromise, sme presvedčení, že ďalšie súdne spory a žaloby by v tomto prípade nikam neviedli. Mesto navyše potrebuje zlepšovať športovú infraštruktúru a o dokončenie objektu na Karpatskej prejavili záujem športové zväzy aj Žilinský samosprávny kraj. Verím, že aj keď niektorí poslanci, či samotní Žilinčania, s týmto krokom nesúhlasia, v budúcnosti sa rovnako presvedčia o správnosti tohto rozhodnutia,“ vysvetlil primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Náročným bodom programu rokovania mestského zastupiteľstva bol návrh týkajúci sa spolufinancovania mesta pri výstavbe športovej haly Žilinskej univerzity (UNIZA). Navrhované finančné náklady by uzatvorením zmluvy predstavovali 1,5 milióna eur, ktoré mesto plánuje pokryť pomocou úveru. Tento zámer podporili mestskí poslanci ešte na svojom júnovom zasadnutí. Septembrovým hlasovaním potvrdili prísľub mesta podieľať sa na spolufinancovaní výstavby športovej haly UNIZA.

Žilinská radnica chce v blízkej dobe zlepšiť svoje služby pre občanov aj podnikateľov. Zastupiteľstvo odobrilo dva návrhy, ktoré majú k tejto snahe výrazne prispieť. Realizácia projektov zrýchli a skvalitní digitálne služby, a zároveň zníži administratívnu záťaž pre mesto i občanov. Vo výsledku by tak Žilinčania mohli v budúcnosti vybaviť viac vecí online a vyhnúť sa tak osobnej návšteve mestského úradu. Druhým projektom chce radnica zabezpečiť stabilné, kvalitné a odborne zdatné administratívne kapacity, aj nevyhnutné materiálovo-technologické zabezpečenie, mobilitu a vzdelávanie.

Mestské zastupiteľstvo v utorok schválilo spoločný Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja pre mesto Žilina a obcí Bitarová, Divinka, Horný Hričov, Hôrky, Lietavská Lúčka, Mojš, Ovčiarsko, Teplička nad Váhom a Višňové na obdobie 2023 – 2032. Do bodov programu sa dostal aj návrh na zrušenie minizoo na Zvolenskej ulici, pričom v návrhu sa ako hlavný dôvod uvádzali nevhodné podmienky pre život zvierat, ktoré sa v objekte nachádzali.

Materiály k jednotlivým bodom programu sú k dispozícií na odkaze:https://zilina.sk/zasadnutia/13-zasadnutie-mestskeho-zastupitelstva-v-ziline-konane-dna-24-09-2024/

Záznam z 13. zasadnutia je dostupný na: https://www.youtube.com/watch?v=6EevPwHJwt0.

Ďalšie zasadnutie mestského zastupiteľstva sa bude konať 10. decembra 2024.

Podobné príspevky