Galéria Čadca. Ilustračná fotka. Foto: https://www.northslovakia.com/

V Galérii Čadca sa v piatok 27. septembra uskutoční vernisáž výstavy sklárskej výtvarníčky Petronely Vlhovej

Mesto Čadca Vás srdečne pozýva na vernisáž výstavy sklárskej výtvarníčky Petronely Vlhovej pod názvom SPRIAZNENOSŤ DUŠÍ, Poézia*Socha*Maľba. Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 27. septembra 2024 o 17.00 hod. v Galérii Čadca.

„.Sklo je krásny ušľachtilý materiál. Technologicky náročné spracovanie skla, ale umožňuje vyjadriť nevídanú krásu. Sklo som si zamilovala na prvý pohľad.“ 
/Petronela Vlhová/

Mgr. art. Petronela Vlhová

(* 20. august 1980 Púchov)

Profesionálna sklárska výtvarníčka, maliarka, reštaurátorka a konzervátorka skla a keramiky.

Študovala na Škole úžitkového výtvarníctva v Lednických Rovniach. Svoju tvorbu po prvýkrát prezentovala s dielom Muž a žena v roku 1999 na Výstave absolventských prác absolventov skla ŠUV  v Lednických Rovniach, na Trenčianskom hrade. V štúdiu pokračovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, na Katedre úžitkového umenia, odbor sklo pod vedením akad. sochára, doc. Juraja Gavulu, a sochárov Milana Opálku a Viktora Oravca. Vysokoškolské štúdium absolvovala v roku 2005.  

V roku 2008 získala medzinárodnú cenu umenia Perla Adrie – 1. miesto za maľbu EX AEQUO, Grottammare na prestížnej súťažnej výstave Perla Dell Adriatico Grottammare v Taliansku.

Uznaním bol výber z diel, ktoré štátni zástupcovia Slovenskej republiky venovali ako štátne dary najvyšším predstaviteľom niekoľkých krajín v čase ich návštevy Slovenska a v rámci summitu v Bratislave.

Venuje sa tvorbe umeleckého a úžitkového skla, dizajnérskej a interiérovej tvorbe zo skla a keramiky. Maľbe na sklo, voľnej maľbe aj tvorbe šperkov. Sklárskej tvorbe sa venuje viac ako 28 rokov. Zúčastňuje sa kolektívnych výstav doma aj v zahraničí. Organizuje umelecké výstavy, výtvarné kurzy aj workshopy. Venuje sa aj pedagogickej činnosti. Od roku 2023  je predsedníčkou výtvarnej skupiny Žilinského kraja Cont – Art. Pôsobí ako konzervátorka a reštaurátorka skla a keramiky v Považskom múzeu v Žiline, kde žije a tvorí.  

Garanti výstavy: Mesto Čadca, Dom kultúry v Čadci
Kurátorka výstavy: Mgr. Darina Arce

Podobné príspevky