Vlci zo Žiliny priniesli smutnú správu. Zomrel bývalý brankár Žiliny Ján Hajduk (†83)

Vo veku 83 rokov dnes 17. septembra 2024 dotĺklo srdce človeka, ktorý v histórii žilinského hokeja zanechal výraznú a nezmazateľnú stopu. 

Dnes nadránom zastihla rodinu Vlkov veľmi smutná správa. Vo veku 83 rokov dotĺklo srdce dlhoročného žilinského brankára, trénera, hospodára klubu a špičkového opravára hokejového výstroja Jána Hajduka. Posledná rozlúčka s „Janisom“, ako ho všetci volali, bude tento štvrtok o 14.00 h v Dome smútku na Starom cintoríne v Žiline.

Rodák z moravského Jablunkova, narodený 26. januára 1941, sám seba s humorom označoval ako česko-poľského Slováka. Jeho hokejové začiatky sa viažu k zamrznutým jazerám, kde spolu s kamarátmi zvádzali neľútostné súboje. K „ozajstnému“ hokeju sa dostal v roku 1954 na učilišti v Ostrave. „Keď som začínal chytávať, neboli žiadne masky a aj výstroj bol v porovnaní s dnešným biedna. O to viac však hráči dávali do hokeja srdce,“ spomínal „Janis“. Dve sezóny pôsobil vo vítkovickom doraste, s ktorým získal, aj obhájil titul majstra Československa v tejto vekovej kategórii.

Na prelome rokov 1958/59 začal chytávať za prvé mužstvo „oceliarov“, kde robil „dvojku“ legendárnemu Josefovi Mikolášovi. V roku 1960 narukoval na základnú vojenskú službu do prvoligovej Dukly Litoměřice, z ktorej v roku 1962 prestúpil do Dukly Košice. Na východe republiky bol jednotka svojho tímu a s touto úlohou prišiel na jeseň 1963 aj do Žiliny. Oplatilo sa, veď do roka oslavoval so spoluhráčmi víťazstvo v D-skupine celoštátnej druhej ligy. Do najvyššej súťaže však Žilinčania z kvalifikácie nepostúpili.

Po predčasnom ukončení kariéry presedlal Janis na trénerstvo. V roku 1975 začal spolu s Viliamom Pongrácom viesť mladší dorast a neskôr aj „majstrovské“ ženy. Na žilinskom zimáku napokon prevzal aj úlohu hospodára, z ktorého sa postupne premenil na špičkového opravára hokejovej výstroje známeho po celom Slovensku.

Česť jeho pamiatke!

FOTO: Archív

Podobné príspevky