Ilustračná fotka. Európsky týždeň mobility v Žiline

Už dnes štartuje Európsky týždeň mobility. V utorok ráno sa môžu cyklisti posilniť raňajkami

Mesto Žilina chce podporovať alternatívne a udržateľné spôsoby dopravy – MHD, zdieľané bicykle, pešia chôdza. Pridáte sa aj vy?

𝗣𝗢𝗡𝗗𝗘𝗟𝗢𝗞 𝟭𝟲. 𝟵.

Štartuje SA diskusiou s riaditeľmi ZŠ a MŠ na tému zlepšenia dopravnej bezpečnosti v okolí školských zariadení. Od 14.00 hod. na Útvare hlavného architekta.

𝗨𝗧𝗢𝗥𝗢𝗞 𝟭𝟳. 𝟵.

Cykloraňajky sa budú podávať od 6.30 hod. do 8.00 hod. na moste na Bulvári.

Každoročne v septembri sa mnohé európske mestá zapájajú do iniciatívy Európsky týždeň mobility, ktorej cieľom je podporovať zmenu správania sa obyvateľov v prospech aktívnej mobility a nabáda ich, aby si vyskúšali alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Týždeň mobility 2024 v Žiline štartuje v pondelok 16. septembra diskusiou s riaditeľmi základných a materských škôl na tému zlepšenia dopravnej bezpečnosti v okolí školských zariadení.

Foto: Mesto Žilina

V utorok 17. 9. sú pre cyklistov pripravené cykloraňajky, ktoré sa budú podávať od 6.30 hod. do 8.00 hod. na moste na Bulvári. Následne v stredu 18. 9. sa uskutoční vyhodnotenie obľúbenej súťaže Do práce na bicykli. Záver týždňa bude zameraný na Starý Bulvár, ktorý sa uzavrie pre motorové vozidlá a v súlade s tohtoročným mottom kampane sa tak vytvorí nový verejný priestor využiteľný pre všetkých.

„Tento rok je kampaň zameraná na spoločné rozhodovanie o zdieľaní nášho verejného priestoru. Zároveň chceme upozorniť na problém z roka na rok narastajúceho počtu áut v mestskom prostredí. Časť ulice Antona Bernoláka bude uzatvorená od piatka 20. septembra od 7.00 hod. do nedele 22. septembra do 12.00 hod. a obyvatelia sa môžu tešiť na množstvo aktivít, ktoré sme pre nich v tomto priestore pripravili,“ spresnil žilinský primátor Peter Fiabáne. Pestrý program začne v piatok 20. septembra o 13.30 hod., kedy sa predstaví DJs Fricko Brothers.

Foto: Ilustračné

O 14.30 sa môžu tešiť najmenší diváci na divadlo Dvor zázrakov s predstavením Palica z vreca von a následne budú pre nich pripravené viaceré aktivity. Od 16.00 hod. je pripravená cyklotrialová show, po ktorej zahrá lokálna kapela RocKids.

Počas celého popoludnia budú k dispozícii športové aktivity. Program vyvrcholí tradičnou veľkou jesennou cyklojazdou. Cyklisti vyštartujú zo „Starého  Bulvára“ o 18.00 hod. Sobotný program, ktorý je venovaný susedskej slávnosti na Bulvári, začne o 14.30 hod. divadelným predstavením Zlatá rybka v podaní Divadla zo šuflíka. Susedskú atmosféru spríjemní hudobná kapela Bio Trio a o 19.00 hod. bude pripravené Túlavé kino.

Európsky týždeň mobility ukončí v nedeľu 22. septembra Medzinárodný deň bez áut. V celom meste bude počas tohto dňa k dispozícii bezplatne mestská hromadná doprava na všetkých linkách. „V Žiline neustále pracujeme na tom, aby sme zvyšovali možnosti alternatívnych či udržateľných spôsobov dopravy.

Cieľom je vytvárať kvalitnú infraštruktúru pre peších i cyklistov. Budujeme nové cyklistické chodníky, zatraktívňujeme prepravu mestskou hromadnou dopravou, ponúkame možnosť požičať si zdieľané bicykle, skrátka robíme všetko pre to, aby sa aktívna mobilita stala pre obyvateľov dostupná,“ uzavrel primátor Peter Fiabáne. 

Podobné príspevky