Ilustračná snímka

10. SEPTEMBER JE SVETOVÝ DEŇ PREVENCIE SAMOVRÁŽD: V AKÚTNEJ SITUÁCII KONTAKTUJTE LINKU 155

🌍 ☎️

10. septembra si pripomíname Svetový deň prevencie samovrážd. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR (OS ZZS SR) to vníma ako príležitosť hovoriť o pomoci ľuďom, ktorí nad ukončením života uvažujú. Pretože práve operátori tiesňovej linky 155 sú tí, ktorí často prichádzajú do kontaktu s ľuďmi v psychickom prežívaní, ktoré ohrozuje ich zdravie a život.

Napriek tomu, že sú naši operátori trénovaní na tento typ hovorov, sú to pre nich mimoriadne psychicky náročné situácie. „Zo strany volajúceho prevládajú intenzívne emócie a častokrát neochota spolupracovať. Prioritou pre operátora je, aby pacient počkal v bezpečí na príchod záchrannej zdravotnej služby,“ vysvetľuje riaditeľ Osama Al-Khaldi.

Je dôležité, aby človek v akútnej životnej situácii keď náš blízky započal suicidálne konanie, alebo je k nemu silne vnútorne motivovavý kontaktoval linku tiesňového volania 155.

Prevencia samovrážd je témou mesiaca september operačného strediska a budeme sa jej na sociálnych sieťach podrobnejšie venovať: https://155.sk/…/svetovy-den-prevencie-samovrazd-v…/

Podobné príspevky