Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Nové prístrojové vybavenie získali v žilinskej nemocnici na oddelenia pre najmenších pacientov

Vybavenie oddelení, na ktorých sa starajú o najmenších pacientov , s obrovskou radosťou rozšírili o 2 novinky, ktoré v praxi doslova zachraňujú životy.

Prvou novinkou je profesionálny neonatálny ventilátor SLE 6000, ktorý patrí k tomu NAJ , čo na trhu je a pomôcť dokáže aj najkrehkejším drobčekom.

Ventilátor disponuje mnohými režimami, od neinvazívnej ventilačnej podpory pre novorodencov s ľahšími ochoreniami či nezrelosťou pľúc, ktorí potrebujú pomoc pri vlastnej nedostatočnej dychovej aktivite, až po umelú pľúcnu ventiláciu, kedy ventilátor dočasne preberá kontrolu nad dýchaním pacienta.

Moderný prístroj je navyše prispôsobený pre novorodencov každého gestačného veku a pôrodnej hmotnosti. Jeho najväčším benefitom je, že ponúka aj špeciálny ventilačný režim (tzv. vysokofrekvenčná oscilačná ventilácia). Určený je predovšetkým pre kriticky chorých pacientov v bezprostrednom ohrození života.

Druhou novinkou je moderné resuscitačné lôžko, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou pôrodného traktu. Pokiaľ je pôrod bez problémov, lôžko slúži na prvé ošetrenie a vyšetrenie novorodenca po pôrode, pričom poskytuje adekvátny teplotný komfort.

Ak sa však určité komplikácie vyskytnú, tím dokáže vďaka lôžku zabezpečiť stabilizáciu i resuscitáciu. Resuscitačné lôžko disponuje zabudovaným ventilátorom na podporu dýchania a monitor životných funkcií s možnosťou sledovania srdcovej činnosti formou EKG a okysličenia krvi.

Pripomenieme, že vybavenie spĺňa všetky podmienky pre najvyššiu úroveň starostlivosti o novorodenca po pôrode podľa aktuálnych kritérií Európskej a Americkej resuscitačnej spoločnosti.

Nemocnica ďakuje za ďalšiu skvelú príležitosť modernizovať vybavenie a poskytovať zdravotnú starostlivosť na tej najvyššej úrovni.

Podobné príspevky