Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina v spolupráci s Útvarom hlavného architekta plánuje prípravu urbanistickej štúdie na revitalizáciu sídliska Solinky

Mesto Žilina v spolupráci s Útvarom hlavného architekta plánuje prípravu urbanistickej štúdie na revitalizáciu sídliska Solinky. Výsledkom by mal byť nielen vylepšený estetický vzhľad sídliska, ale aj vyššia kvalita života jeho obyvateľov. Tí sa do prípravy štúdie môžu zapojiť vyplnením krátkeho dotazníka.

Revitalizácia sa bude zameriavať na viaceré kľúčové oblasti. Medzi hlavné priority patrí obnova verejných priestranstiev, modernizácia infraštruktúry pre peších i cyklistov, parkovanie či verejná zeleň. Obzvlášť dôležitými časťami návrhu budú detské ihriská a prvky malej architektúry ako osvetlenie, lavičky, smetné koše. Pri celkovom návrhu bude kladený dôraz na aplikáciu opatrení na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy, ku ktorým patrí napríklad doplnenie stromov, izolačnej zelene a návrh vodozádržných opatrení.

Podľa aktuálnych údajov v súčasnosti žije na sídlisku Solinky 11 577 obyvateľov. Územie riešené v plánovanej štúdii má rozlohu 48,81 ha a je vymedzené ulicami Centrálnou a Obvodovou. Keďže obyvatelia danej lokality poznajú svoje okolie najlepšie, môžu formou dotazníka vyjadriť svoje názory, postrehy a pripomienky ku každodennému životu na sídlisku. Dotazník k štúdii je dostupný TU.

Priebeh a výsledky práce architektov budú pre verejnosť dostupné na webovej stránke mesta Žilina a webovej stránke Útvaru hlavného architekta mesta Žilina.

Podobné príspevky