Foto: Mesto Liptovský Mikuláš

Z nemocnice v Liptovskom Mikuláši odchádzajú lekári. Radnica chce pomôcť petíciou

𝐙 𝐋𝐢𝐩𝐭𝐨𝐯𝐬𝐤𝐞𝐣 𝐧𝐞𝐦𝐨𝐜𝐧𝐢𝐜𝐞 odchádzajú lekári – primátor verí, že pomôže petícia. Po vyše roku fungovania v prvom stupni zaznamenala Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu odliv kvalifikovaných odborných pracovníkov.

Potrebujú obsadiť 13 voľných pracovných miest na pozícii lekár, no kvôli jej zaradeniu do najnižšieho stupňa v rámci optimalizácie siete nemocníc je podľa námestníka riaditeľa Jána Drobča záujem o tieto miesta nulový.

Primátor Ján Blcháč verí, že druhá petícia, ktorú včera osobne odniesol s predsedníčkou petičného výboru Adrianou Kráľovou na ministerstvo zdravotníctva pod súčasným vedením, pomôže a nemocnicu preradia z najnižšej prvej kategórie do vyššieho druhého stupňa.

„Politickým rozhodnutím na základe nesprávnych informácií bola naša nemocnica zaradená do prvého stupňa a 𝐝𝐧𝐞𝐬 už pociťujeme dôsledok 𝐭𝐨𝐡𝐭𝐨 zlého 𝐫𝐨𝐳𝐡𝐨𝐝𝐧𝐮𝐭𝐢𝐚. Lekári sú vyčerpaní z hasenia situácie, ktorú spôsobili byrokrati minulej vlády. Verím, že keď sa súčasní politici pozrú na našu nemocnicu so zdravým pohľadom usúdia, že jej zaradenie minulou garnitúrou bolo absolútne prestrelené.

V januári sa tu konal Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní. Viete, kde boli vozené všetky zranené svetové pretekárky z Jasnej? Do našej nemocnice. A je hanba, že musím povedať do nemocnice najnižšej kategórie,“ uviedol mikulášsky primátor Ján Blcháč.

𝐑𝐄𝐀𝐊𝐂𝐈𝐄 𝐏𝐑𝐈𝐌Á𝐑𝐎𝐕

𝐉án 𝐃𝐫𝐨𝐛č𝐨, 𝐧á𝐦𝐞𝐬𝐭𝐧í𝐤 𝐫𝐢𝐚𝐝𝐢𝐭𝐞ľ𝐚 𝐩𝐫𝐞 𝐥𝐢𝐞č𝐞𝐛𝐧𝐨 – 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐭ív𝐧𝐮 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐨𝐬𝐭𝐥𝐢𝐯𝐨𝐬ť 𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐦á𝐫 𝐜𝐡𝐢𝐫𝐮𝐫𝐠𝐢𝐜𝐤é𝐡𝐨 𝐨𝐝𝐝𝐞𝐥𝐞𝐧𝐢𝐚:

„Keď som tu nastúpil, pracovalo tu 1250 zamestnancov, teraz ich je 560. V tomto roku nám prišla len jedna žiadosť na pozíciu lekára a od študentov sa dozvedáme, že v nemocnici prvého stupňa nevidia perspektívu, nie je pre nich atraktívna.“

𝐌𝐢𝐜𝐡𝐚𝐥 𝐊𝐨𝐯áči𝐤, 𝐩𝐫𝐢𝐦ár 𝐧𝐞𝐮𝐫𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐤é𝐡𝐨 𝐨𝐝𝐝𝐞𝐥𝐞𝐧𝐢𝐚:

„Aktuálne sme spustili proces certifikácie našej jednotky intenzívnej starostlivosti a pokiaľ sa nám to podarí, budeme prvým neurologickým pracoviskom na Slovensku, ktoré túto európsku certifikáciu získa a moja otázka znie, patrí takéto pracovisko na úroveň jedna? Čo urobili naši pacienti zle, že budú chodiť do nemocnice na tejto úrovni, aj oni právo byť ošetrení na úrovni dva či tri, tak prečo majú za takouto úrovňou cestovať.“

𝐌𝐚𝐫𝐢á𝐧 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐤ý, 𝐩𝐫𝐢𝐦á𝐫 𝐨𝐝𝐝𝐞𝐥𝐞𝐧𝐢𝐚 ú𝐫𝐚𝐳𝐨𝐯𝐞𝐣 𝐜𝐡𝐢𝐫𝐮𝐫𝐠𝐢𝐞:

„Je to taká smutná komédia, že nás najskôr zaradia do nemocnice prvej kategórie a máme robiť len obmedzené výkony, ale paradoxne nám na urgentný príjem najnižšieho typu dovezú ťažkú polytraumu, ako motorkárov, zranených z dopravných nehôd, alebo čo bola nedávna udalosť, mladého muža s bodnými poraneniami. Takto by to nemalo fungovať,“ vyjadril sa

V poradí už druhú petíciu za zaradenie Liptovskej nemocnice podpísalo 7539 ľudí. Kým prvú petíciu podanú na rovnaký rezort koncom roka 2022 podpísalo až 15 000 ľudí a ministerstvo za vtedajšieho vedenia ju odignorovalo, primátor verí, že všetkých bezmála 23 000 podpisov súčasnej ministerke ani vláde nebude ľahostajných.

Podľa šéfky petičného výboru Adriany Kráľovej zaradením do najnižšej úrovne 𝐩𝐨𝐫𝐮š𝐢𝐥𝐨 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬𝐭𝐯𝐨 𝐳á𝐤𝐨𝐧 𝐨 𝐤𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐳á𝐜𝐢𝐢.

„Problémy časovej dostupnosti zdravotnej starostlivosti sa prehlbujú a na to sme upozorňovali ešte pred optimalizáciou. Ministerstvo nezohľadnilo reálnu dopravnú situáciu, čo potvrdzuje aj stanovisko Žilinskej univerzity. Takže starostlivosť, ktorú poskytujú nemocnice druhého stupňa, nie je v skutočnosti taká dostupná, ako by mala podľa zákona byť,“ povedala Kráľová.

Najbližšia nemocnica druhej úrovne je v Ružomberku, kde majú pretlak pacientov alebo v Poprade, kde prebieha niekoľkoročná rekonštrukcia a prípady dokonca vozia odtiaľ do Mikuláša.

V sezóne ošetrí Liptovská nemocnica viac ako tritisíc zahraničných turistov, slovenských návštevníkov táto štatistika nezahŕňa. Na urgentnom príjme ošetria ročne až okolo 25.000 ľudí, často je to stovka pacientov denne.

#nemocnicusinedame

Podobné príspevky