Snímky: archív mesta (pôvodný stav školičky), Marianna Medvecká/A2M (vizualizácia denného stacionáru)

Mesto Ružomberok získalo na vybudovanie denného stacionára 1,6 mil. eur, vyrastie v budove bývalej „školičky“

Mesto Ružomberok získalo na svoj projekt vybudovania denného stacionára 1,6 mil. eur z európskeho Plánu obnovy prostredníctvom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Rekonštrukcia bývalej základnej školy na Ulici Š. Nahálku, Ružomberčanom známej aj ako „školička“, by mala byť ukončená do začiatku roka 2026.

Novovzniknutý denný stacionár s kapacitou 30 miest by mal byť členený na dve časti. Na prízemí budú prijímatelia sociálnych služby v dôchodkovom veku, poschodie poslúži klientom s poruchou autistického spektra. Budova bude prispôsobená na bezbariérový pohyb. „Okrem sociálneho poradenstva a rehabilitácie bude náš odborný personál v stacionári poskytovať aj výdaj stravy či rôzne záujmové činnosti zamerané na  rozvoj zručností a prehĺbenie sociálnych kontaktov,“ vysvetlil Ľubomír Kubáň, ružomberský primátor.

Z hľadiska lepšieho funkčného sa interiér budovy do jedného centrálneho priestoru, ktorý bude možné za pomoci mobilných stien funkčne meniť. Pribudne prístavba terasy, súčasťou bude aj balkón. „Snahou bolo, aby sa budúci klienti denného stacionára v novovytvorených priestoroch cítili príjemne, radi sa sem vracali a napredovali v liečbe,“ pripomína primátor Ružomberka.

Celkové náklady na vybudovanie stacionáru mesto odhaduje na 1,8 mil. eur, no verejným obstarávaním by sa mala výsledná suma znížiť. Radnica aktuálne pracuje na príprave obstarania na realizátora stavebnej časti, vyhlásiť ho plánuje do konca augusta. V prípade úspešného verejného obstarania podpíšu zmluvu so zhotoviteľom do konca roka.

„Počas realizácie stavebných prác nás bude čakať ešte ďalšie verejné obstarávanie na zhotoviteľa interiéru, teda zariadenia stacionára, špeciálneho vybavenia, zariadenia kuchýň a informačno-komunikačných technológií. Verím, že v januári 2026 budeme môcť prijať prvých klientov,“ dodal Ľubomír Kubáň.

Už pred rokom ružomberská samospráva chátrajúcu budovu bývalej školy, v ktorej sa nahromadil odpad a špina, kompletne vypratala. Architektonickú štúdiu pripravila  Ing. arch. Marianna Medvecká z ateliéru A2M, oddelenie projektov na Mestskom úrade vypracovalo projekt, vlani v apríli boli vyčlenené peniaze v rozpočte na prípravu projektovej dokumentácie.

„Keď som ako jednu zo svojich priorít v úrade primátora ohlasoval aj rozšírenie sociálnych služieb pre našich obyvateľov, vedel som, že sa púšťame do ťažkej témy. Postupnými krokmi sa nám darí robiť pokroky nielen v tejto oblasti, ale napríklad aj na poli špeciálno-pedagogických služieb. Ďakujem všetkým, ktorí sa na projekte denného stacionára podieľali a doviedli ho do tejto fázy,“ konštatuje Ľ. Kubáň.

Dodal, že od septembra bude v Ružomberku fungovať prvá špeciálna trieda pre deti s poruchou autistického spektra a tiež úvodný ročník pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou ľahkého stupňa. Všetko služby, za ktorými museli ružomberské rodiny donedávna cestovať.

Snímky: archív mesta (pôvodný stav školičky), Marianna Medvecká/A2M (vizualizácia denného stacionáru)

Podobné príspevky