Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V nemocnici v Žiline pri implantácii reverznej náhrady ramenného kĺbu lekárom pomáha umelá inteligencia

Oddelenie úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina patrí k prvým pracoviskám na Slovensku, ktoré začalo vykonávať implantáciu reverznej náhrady ramenného kĺbu. Operáciu, ktorá je dlhodobo súčasťou portfólia výkonov žilinského pracoviska, odborníci najnovšie zdokonalili o využitie umelej inteligencie. Moderná technológia zabezpečuje presnosť, rýchlosť a bezpečnosť.

Pracovisko úrazovej chirurgie žilinskej nemocnice realizuje implantácie reverznej náhrady ramenného kĺbu vyše desať rokov. Úrazoví chirurgovia počas tohto obdobia pomohli takmer dvom stovkám pacientov s úrazmi či poúrazovými ťažkosťami.

Vďaka zákroku sa dokázali komfortne a takmer plnohodnotne vrátiť do bežného života a každodenných činností. Reverznú endoprotézu predstavil v roku 1985 francúzsky ortopéd a priekopník v oblasti ramenných endoprotéz Paul Grammont, pričom predstavovala prelom v liečbe neoperovateľných poškodení takzvanej rotátorovej manžety ramenného kĺbu. Zákrok prešiel prudkým vývojom a zaznamenal i značné rozšírenie indikácií.

„Najdôležitejšou fázou celej operácie je správne nacielenie jednotlivých komponentov protézy. Donedávna to robili manuálne, takzvane „z ruky“. Podľa CT odhadovali presné nasmerovanie vodiča pre uvedenie komponentu. Najnovšie sme do praxe zaviedli takzvaný VIP systém (virtual implant positioning), vďaka ktorému je implantácia presnejšia a rýchlejšia,“ vysvetlil riaditeľ žilinskej nemocnice a primár oddelenia úrazovej chirurgie Juraj Kacian.

VIP systém, vyvinutý spoločnosťou Arthrex, umožňuje presné nacielenie protézy pomocou údajov z CT skenov. Úlohou operatéra je vykonať CT pacienta (ramenný kĺb s celou lopatkou) a poslať dáta do centra, kde sa pomocou umelej inteligencie vypočítajú potrebné parametre k presnej implantácii.

Tieto dáta sa následne použijú na nastavenie cieliča. „To, že vývoj endoprotéz ramenného kĺbu v posledných rokoch výrazne pokročil je fakt, čo je však mimoriadne dôležité nielen pre lekárov, ale najmä pre pacientov je, že tento systém minimalizuje zlyhania jednotlivých komponentov a zabezpečuje výraznú presnosť a rýchlosť. Žilinská nemocnica patrí medzi slovenské pracoviská, ktoré túto formu umelej inteligencie využívajú v praxi a tešíme sa na ďalší vývoj v tejto oblasti,“ dodal riaditeľ FNsP Žilina a primár oddelenia úrazovej chirurgie Juraj Kacian.

Foto: FNSP v Žiline

Podobné príspevky