Foto: Mesto Liptovský Mikuláš

Zdieľané kolobežky sú realitou už aj v uliciach Liptovského Mikuláša

Pokiaľ sa potrebujete v meste rýchlo presúvať či už do školy, za prácou alebo na stretnutia, môžete na to využívať zdieľané elektrické kolobežky. Projekt ekologickej a lacnej mobility je v našom meste pilotný, so skúšobnou dobou na jeden rok. Má odľahčiť cesty a urobiť mestskú dopravu dostupnejšou a udržateľnou.

Kolobežky nebudú môcť využívať osoby mladšie ako 15 rokov. Kvôli bezpečnosti jazdcov aj okoloidúcich bude maximálna rýchlosť nastavená na 25 km/h, je to bežná rýchlosť cyklistu. V širšom centre radnica jazdy limitovala na 20 km/h, v historickom centre dokonca systém kolobežkára nepustí rýchlejšie ako 10 km/h.

„Rýchlosť bude cez GPS regulovať priamo prevádzkovateľ. Obmedzenia sú prísnejšie v lokalitách, kde je vyššia pravdepodobnosť stretu s chodcami,“ upozornil vedúci odboru dopravy z mestského úradu Gabriel Lengyel.

Legislatíva umožňuje tento prepravný prostriedok používať len mimo chodníkov pre peších. Aby sa kolobežky medzi jazdami nepovaľovali len tak kade-tade, vyhradilo mesto prevádzkovateľovi stojiská na ich parkovanie.

V centre mesta sme vyhradili stojiská kolobežiek pri Čiernom orlovi, pri Liptáčiku, pri Župnom dome, pri knižnici, na Garbiarskej, pred Domom kultúry, v Baťovej uličke, pri plavárni a samozrejme pred mestským úradom.

Výhodou je, že kolobežky majú vymeniteľnú batériu, preto nie je nutné ich sťahovať z verejného priestoru a nabíjať.

Prenájom je jednoduchý prostredníctvom mobilnej aplikácie DOTT, ktorú si užívateľ nainštaluje do telefónu. V aplikácii sa zobrazí najbližšia voľná kolobežka, vzdialenosť od nej, jej dojazd a kapacita batérie. Za každú jazdu sa po zaparkovaní kolobežky stiahne v aplikácii poplatok podľa cenníka prevádzkovateľa. V centre mesta je možné požičať aj odložiť kolobežku výlučne na vyhradených stojiskách, v ostatných častiach intravilánu sa dajú parkovať prakticky kdekoľvek, kde nebudú brániť pohybu ostatným účastníkom cestnej premávky

Podobné príspevky