Snímka z Ústavu na výkon väzby v Žiline, zľava Minister spravodlivosti B. Susko a štátny tajomník M. Sedliak. Foto: Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky

Kapacita žilinskej väznice stúpne po rekonštrukcii o 53 miest. Ústav určený primárne pre obvinených má kapacitu približne 250 osôb

Minister spravodlivosti B. Susko a štátny tajomník M. Sedliak navštívili Ústav pre výkon väzby v Žiline, ktorý prechádza rozsiahlymi rekonštrukčnými prácami. Tento ústav, určený primárne pre obvinených, má kapacitu približne 250 osôb. V súčasnosti je však počet väznených výrazne znížený na zhruba 90 osôb, z toho 50 obvinených a 40 odsúdených, z dôvodu prebiehajúcej rekonštrukcie a výstavby nového objektu.

Rekonštrukcia, ktorá začala v marci, má za cieľ výrazne zlepšiť podmienky v tejto väznici. Na nádvorí ústavu vyrastie nový objekt, ktorý poskytne 53 nových lôžok, nové priestory na vzdelávanie a zamestnávanie väzňov, a tiež priestory pre realizáciu vyšetrovacích úkonov. Tieto zmeny sú nevyhnutné, pretože ústav dlhodobo zápasil s nedostatkom adekvátnych podmienok pre väznených.

Žilinská väznica sa dostala do najhoršieho technického stavu, pretože v celách chýbajú základné vybavenia ako elektrické zásuvky, čo obmedzuje používanie elektrospotrebičov vrátane rýchlovarnej kanvice. „Táto situácia si vyžadovala zásah zo strany štátu, aby sa podmienky dostali na úroveň iných väzobných väzníc,“ povedal štátny tajomník rezortu spravodlivosti Michal Sedliak.

Celý projekt rekonštrukcie by mal byť dokončený do 36 mesiacov. Práce, ktoré začali v marci, už napredujú a sú dokonca v predstihu. V rámci rekonštrukcie bolo prijatých viacero opatrení, vrátane premiestnenia približne 150 osôb do iných ústavov.

Podobné príspevky