Výtvarník Peter Kalmus a aktivista Michal Greško zvesili tabuľku, ktorá označuje ulicu Dr. Jozefa Tisu vo Varíne. (Zdroj: FB Michal Greško)

Súd rozhodol: Ulicu Jozefa Tisu vo Varíne budú musieť premenovať

Ulicu Jozefa Tisu budú musieť premenovať. Rozhodol o tom správny súd v Banskej Bystrici. Názov ulice je síce gramaticky nesprávny, no hlavný dôvod premenovania je v osobe Jozefa Tisa – prezidenta slovenského vojnového štátu, ktorého súd uznal za vojnového zločinca.

​Problém kontroverzného názvu ulice sa ťahá už dlhé roky. Nevyriešili ho ani obecní poslanci, ani referendum, v ktorom sa obyvatelia dediny mohli vyjadriť k zmene názvu ulice. A tak o názve ulice rozhodoval súd. „Správny súd v plnom rozsahu vyhovel žalobe prokurátora generálnej prokuratúry Slovenskej republiky vo veci premenovania ulice Jozefa Tisu vo Varíne.“

Podľa verdiktu správneho súdu názov ulice nespĺňa podmienky zákona o obecnom zriadení, keďže jej názov nebol určený s prihliadnutím na významné nežijúce osobnosti. Zároveň ide o názov, ktorý uráža náboženské alebo národnostné cítenie a navyše je jazykovo nesprávny. „S ulice sa majú pomenúvať po osobnostiach, ktoré našu krajinu reprezentujú v pozitívnom svetle,“ povedala aktivistka Lenka Ticháková, ktorá bojovala za premenovanie ulice. „Zločinci si nezaslúžia mať ulice. Naopak, ich meno by malo byť uvedené na tabuli hanby a spomínať by sa malo na nich vo vyučovacích materiáloch podľa ich nekalých činov,“ povedal riaditeľ múzea holokaustu v Seredi, Martin Korčok.

Podobné príspevky