Foto: Marcela Bartkova

Jubilejný Memoriál Jozefa Gabčíka prilákal rekordný počet pretekárov. Zúčastnilo sa ho 370 bežcov

Generálny riaditeľ sekcie ľudských zdrojov Ministerstva obrany SR Martin Rímeš označil memoriál za veľmi peknú športovú aktivitu s ušľachtilým cieľom.

Viac ako 370 bežcov sa v sobotu postavilo na štart jubilejného 30. ročníka Memoriálu Jozefa Gabčíka. Organizátori podujatia si takto každoročne uctievajú pamiatku rodáka z Poluvsia, priameho účastníka pražského atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha spred 82 rokov. Najrýchlejším bežcom bol Mário Košút, ktorý trať zdolal za 39 minút a jednu sekundu.

História memoriálu siaha do začiatkov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, ktorý po Gabčíkovi nesie čestný názov. „Memoriál je spomienkou na hrdinu, po ktorom je náš pluk pomenovaný. Štart behu je v dedinke Poluvsie a cieľ v žilinskom sídle nášho útvaru. Dnes tu máme vyše 370 registrovaných bežcov, čo je rekordný počet a je to dôkaz toho, že každým rokom je tento memoriál populárnejší,“ poznamenal veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline Peter Žochňák.

Podľa Ivana Baloga z Generálneho štábu Ozbrojených síl SR ľudia ako Gabčík tvoria vojenské tradície a osobným príkladom motivujú k plneniu úloh. „Vojenské tradície sú nevyhnutné pre ďalší rozvoj ozbrojených síl. Hodnoty, akými sú česť, statočnosť a plnenie úlohy, sú základom aj pre dnešných profesionálnych vojakov,“ uviedol Balog.

Generálny riaditeľ sekcie ľudských zdrojov Ministerstva obrany SR Martin Rímeš označil memoriál za veľmi peknú športovú aktivitu s ušľachtilým cieľom. „V každej dobe je potrebné si pripomínať hodnoty, pre ktoré Gabčík žil a nakoniec aj zomrel. Je to dôležité aj pre súčasnú mladú generáciu,“ skonštatoval Rímeš.

Súčasťou programu podujatia boli pietne akty neďaleko rodného domu Gabčíka v Poluvsí a pri jeho pamätníku v Žiline, ale aj sprievodný program pre deti a rodičov v areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, spojený s ukážkami činnosti príslušníkov elitného pluku.

Podobné príspevky