Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V nemocnici v Žiline použili moderný ultrazvukový disektor pri resekcii pečene

Žilinskí špičkoví chirurgovia mali možnosť ako prví na Slovensku a v Česku použiť pri resekcii pečene (odstránenie časti orgánu) a lymfatických uzlín pokročilý typ ultrazvukového disektoru Nexus 100.

Odborníci používajú v tejto oblasti viacero techník, avšak aktuálne sú v popredí a zároveň veľmi osvedčené práve ultrazvukové nástroje.

Žilinským lekárom poslúžil nástroj pri rozsiahlom výkone, ktorý bolo potrebné zrealizovať pre zhubný nádor v pokročilejšom štádiu.

Ultrazvukový disektor odborníkom umožnil dôkladne a najmä bezpečne ošetriť a očistiť dôležité štruktúry, cievy a žlčovody, ktoré následne samostatne prerušili.

Obrovským benefitom nástroja sú neporovnateľne menšie straty krvi a výrazne vyššia bezpečnosť pacienta. Vďaka pokrokovej technológii sa tiež v praxi predchádza pooperačným komplikáciám, ktoré môžu nastať, ako napríklad únik žlče.

Ultrazvukový disektor využívajú najmä neurochirurgovia, a to pri operáciách mozgu, avšak pre svoju univerzálnosť významne poslúži aj pri operáciách pečene. Tento typ disektora k nám priviezli z Grécka.

Rozsiahly operačný výkon úspešne zrealizoval operačný tím v zložení doc. MUDr. Juraj Váňa, PhD., MUDr. Peter Zahorjan, MUDr. Adam Szabadoš, lekárka anestéziologička MUDr. Miriam Soukupová, inštrumentárky Mgr. Anna Jesajan Macek a Bc. Anna Hvorečná, ošetrovateľ Peter Gaško.

Krátky zostrih z operácie je k dispozícii v príbehu.

*Upozorňujeme, že fotografie a video nie sú vhodné pre ľudí s citlivou povahou*

Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina.

Podobné príspevky