Forto: Univerzitná nemocnica Martin

Univerzitná nemocnica Martin využíva systém Da Vinci najnovšej generácie Xi, ktorý umožňuje veľmi presné a detailné operovanie

Univerzitná nemocnica Martin do robotickej chirurgie zapája ako prvá nemocnica na Slovensku aj hrudníkovú chirurgiu. Systém Da Vinci najnovšej generácie Xi umožňuje podľa hrudníkového chirurga doc. MUDr. Antona Dziana, PhD. veľmi presné a detailné operovanie pokročilých chirurgických výkonov v hrudníku.

Robotika poskytuje operatérovi excelentný pohľad na operačné pole v 3D HD obraze s niekoľkonásobným zväčšením. Chirurg má k dispozícii veľké množstvo detailov. Robotické inštrumenty umožňujú precízne pohyby, ktoré imitujú pohyby ľudskej ruky.

V UNM boli prvými robotickými operáciami v hrudníku klinovité resekcie pľúcneho tkaniva, počas ktorých bola odstránená časť periférneho pľúcneho parenchýmu s metastatickým nádorom a tiež odstránenie cysty z medzihrudia.

Po nich nasledovali väčšie komplexné výkony, tzv. lobektómia a segmentektómia, pri ktorej bolo využité aj fluorescenčné zobrazovanie, ktoré je súčasťou robotickej platformy a umožňuje vidieť tkanivo v inom svetle

Prvé operácie na hrudníku sa v Centre robotickej chirurgie UNM uskutočnili pod dohľadom proktora, skúseného robotického chirurga MUDr. Jána Kolaříka z pražského Motolu, ktorý dohliadal na celý priebeh operácii.

viac info v článku na našej stránke: https://www.unm.sk/…/unm-spustila-roboticke-operacie-na…

Podobné príspevky