Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V Žilinskej nemocnici opäť pomohli k vyliečeniu, zdravotnícky personál použil menej invazívnu metódu operácie obličky

NEFREKTÓMIA, teda odstránenie obličky, nie je ani pre laika úplne neznámy pojem. Odborníci môžu nefrektómiu zrealizovať ️dvomi spôsobmi. Prvý. je klasický, otvorený – chirurgický prístup.

Skvelou správou je, že medicína napreduje i v tomto smere a náročné zákroky dokážeme robiť aj MINIINVAZÍVNE , teda s minimálnym zásahom do tela pacienta.

Žilinská urológia bola prvým. pracoviskom na Slovensku, ktoré zaviedlo nefrektómiu v laparoskopických operáciách v urológii do bežnej praxe.

AKÉ SÚ VÝHODY

V porovnaní s klasickým chirurgickým zásahom je obrovskou výhodou fakt , že doba hojenia a celkovej rekonvalescencie je neporovnateľne kratšia Pacient tak môže ísť domov už po 3-4 dňoch a dokáže prakticky plnohodnotne fungovať Výkon sa u nás robí pri zhubných nádoroch obličiek alebo malých a nefunkčných obličkách.

Obličku na oddelení urológie žilinskej nemocnice takýmto spôsobom nedávno odobrali aj pacientovi, ktorý mal malígny nádor obličky a pre zachovanie onkologickej bezpečnosti musela ísť von.

Minimálne invazívny výkon zrealizovali naši odborníci prostredníctvom takzvaných portov, ktoré aplikovali cez brušnú stenu. Cievne zásobenie do obličky cez vpichy ošetrili špeciálnymi klipmi a cievnym staplerom. Obličku uvoľnili od okolia a v špeciálnom vrecku následne vybrali

Laparoskopiu by nebolo možné urobiť bez multifunkčnej laparoskopickej veže , ktorú odborníci využívajú nielen na laparoskopie, ale aj na všetky endoskopické výkony v urológii. Vďaka modernému prístroju je možné operovať dokonca aj v 3D obraze, ktorý zlepšuje prehľad a bezpečnosť počas výkonu.

Nemocnica na sociálnej sieti vyslovila uznanie a zároveň veľké poďakovanie za skvelú prácu tímu v zložení – primár oddelenia urológie MUDr. Roman Mráz, MBA, zástupca primára MUDr. Ján Poliak, operačné sestry Mgr. Jana Janíčková, Bc. Mária Ťažká, Bc. Anna Kubáňová, Mgr. Stanislava Baučeková, lekárka anestéziologička MUDr. Ivana Plavá, sestra Erika Malychová a sanitár Ivan Šimko.

Niektoré fotografie v galérii nie sú vhodné pre maloleté osoby a citlivé osoby.

Podobné príspevky