Ilustračná fotka.Foto: Mesto Źilina/Mestská polícia v Žiline

Mestská polícia v Žiline začala používať telové kamery

Príslušníci Mestskej polície Žilina používajú pri svojej činnosti telové kamery. Nahrávka vyhotovená kamerou umožní objektívne vyhodnotiť zákonnosť postupu zasahujúceho príslušníka mestskej polície, ako aj správanie a protiprávne konanie osoby, proti ktorej bol zásah vykonaný.

Cieľom používania kamier príslušníkmi mestskej polície v priamom výkone služby je zaznamenávanie objektívnych nahrávok najmä v situáciách, kedy príslušník bezprostredne zasahuje do základných práv a slobôd cudzej osoby, pristihnutej pri konaní protiprávnej činnosti.

V týchto situáciách môže dôjsť k eskalácii napätia medzi zasahujúcim policajtom a osobou, proti ktorej zásah smeruje. Zaznamenaný priebeh celého zásahu prostredníctvom kamery bude v týchto prípadoch slúžiť ako objektívny dôkaz. Týmto spôsobom sú chránení nielen príslušníci mestskej polície, ale aj osoby, voči ktorým policajti zakročili.

Kamery sa budú používať len v určitých situáciách, napr. riešenie priestupkov, zabezpečovanie obecných vecí verejného poriadku a ochrany životného prostredia v obci, ale aj v iných odôvodnených situáciách.

Nahrávka z kamery bude použiteľná ako dôkazný prostriedok v prípadoch, kedy je príslušník mestskej polície obviňovaný z protiprávneho konania alebo z neprofesionálneho správania počas zásahu, prípadne zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Podobné príspevky