Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V Žilinskej nemocnici sa opäť uskutočnila ojedinelá operácia

Dnes vám ukážu žilinskí lekári a zdravotníci rôznych špecializácií špecifickú operáciu z nášho oddelenia chirurgie UPSIDE DOWN STOMACH – v preklade extrémna bráničná hernia, cez ktorú sa žalúdok pacienta kompletne vysunul do oblasti hrudníka s otočkou o 180 stupňov.

Nielenže tam žalúdok nepatrí, no bez operačnej liečby môže v takýchto prípadoch dôjsť k zhoršeniu komplikácií spojených s trávením, hrozia krvné straty, nafúknutie žalúdka a v extrémnych prípadoch dokonca jeho prasknutie.

Na začiatok si teda povedzme, kde by sme žalúdok štandardne mali nájsť Snáď všetci hádate správne v brušnej dutine.

Ak však dôjde k defektu bránice (čo je otvor, cez ktorý prechádza pažerák z hrudnej do brušnej časti), vzniká bráničná hernia a tento otvor sa neprirodzene rozšíri Obyčajne má 2 až 3 centimetre, u nášho pacienta dosiahol priemer až 8 centimetrov.

A práve cez tento otvor prekĺzol náš „neposlušný“ žalúdok do hrudníka. Po ceste si navyše spravil malú otočku a začali problémy.

Konzervatívna 🩺 (neoperačná) liečba tejto komplikácie neexistuje. Žilinskí chirurgovia preto zvolili miniinvazívnu LAPAROSKOPICKÚ OPERÁCIU, po ktorej ostalo pacientovi len 5 malých jazvičiek. Operovať s pohľadom na monitor, inštrumentmi v bruchu a rukami vonku je riadna frajerina.

Cez brušnú dutinu a defekt bránice sa operatéri museli v prvom kroku postupne dostať do hrudníka. Tam našli náš „neposlušný“ žalúdok. Vrátiť ho späť nebolo také jednoduché, keďže sa tam náš drahý priateľ tak trochu zabýval a prirástol.

Potrebné bolo preto uvoľniť všetky zrasty, okolitý tuk a až keď bol žalúdok z každej strany uvoľnený, mohli ho lekári pomaly stiahnuť dolu do brušnej dutiny s malou obrátkou o 180 stupňov do pôvodnej polohy.

Po návrate žalúdka bolo nevyhnutné zamedziť zopakovaniu jeho úteku. Lekári dôkladne uzatvorili defekt bránice, zošitím ho zúžili do pôvodného priemeru. Okraje navyše spevnili špeciálnou syntetickou sieťkou, ktorá zabezpečí pevnosť a zníženie tlaku vyvíjaného na defekt bránice 💯👌

V závere operácie vytvorili lekári okolo pažeráka antirefluxnú manžetu. Hornú časť žalúdka, takzvaný fundus, obtočili okolo pažeráka, čím vznikla manžeta a oba orgány ostanú v objatí navždy 🔃 Cieľom, samozrejme, nie je ich citové zblíženie, ale významná úloha manžety, ktorá zabraňuje refluxu potravy naspäť do pažeráka a vzniku zápalov.

Zhruba 4. až 5. deň po operácii môže ísť pacient domov a postupne sa vrátiť k bežnému životu.

Zaujímavosťou je, že braničná hernia môže byť pri prvotných ťažkostiach mylne diagnostikovaná ako problémy so srdcom či dýchaním , keďže dokáže veľmi dobre „imitovať“ akútne kardiálne alebo pľúcne ochorenia.

ĎAKUJEME oddeleniu CHIRURGIE za vynikajúcu prácu, celému operačnému tímu (spolu s odd. ANESTÉZIOLÓGIE A INTENZÍVNEJ MEDICÍNY a odd. RÁDIOLÓGIE), chirurgickej JIS, lôžkovému oddeleniu chirurgie a tiež oddeleniu GASTROENTEROLÓGIE. Sme hrdí na náš špičkový tím odborníkov, vďaka ktorému môžeme pomáhať, odznelo v statuse žilinskej nemocnice na sociálnej sieti .

VIDEO z operácie nájdete už zajtra ráno na Instagrame žilinskej nemocnice www.instagram.com/nemocnicazilina

Podobné príspevky