Foto: Mesto Žilina

Nové parkovacie automaty sprevádzkovali v Žiline, budú však len umožnovať platby kartou

V prevádzke sú od dnešného dňa. Každý automat je označený farebným znakom, ktorý určuje, do akého pásma automat patrí (pásmo A – 🔴 červený, pásmo B – 🔵 modrý). Každý parkomat vydáva parkovací lístok len pre pásmo, v ktorom sa nachádza.

Parkovací lístok si môžu vodiči vytlačiť alebo poslať na email. Za čelné sklo sa už žiadne lístky nedávajú. Vaše evidenčné číslo vozidla (EČV) sa pri kúpe lístka automaticky odošle do centrálneho systému. Kontrola platby sa vykonáva priamo na mieste skenovaním EČV zaparkovaných áut.

💳 Nové parkomaty fungujú len na úhradu platobnou kartou, smartfónom či hodinkami. Mince, resp. hotovosť, nie sú podporované.

Vodiči si v automate zvolia časovú platnosť lístka, ktorý si v prípadne potreby budú môcť v ktoromkoľvek automate v danom pásme predĺžiť.

🧠 Automaty majú funkciu zapamätania EČV a emailovej adresy prostredníctvom údajov kreditnej karty, ktorú vodič použil pri poslednej platbe za parkovací lístok. Pri druhej platbe teda najprv priložte platobnú kartu ku čítačke a automat za vás vyplní údaje potrebné k ďalšej platbe.

📌 V meste je rozmiestnených 45 ks parkomatov. Zariadenia sú napájané prostredníctvom vlastnej batérie, ktorá je dobíjaná priamo 🌞 zo solárneho panelu, čím sa znižujú náklady na prevádzku. (mapa parkomatov v grafike)

❌ Staré automaty už oddnes nie sú v prevádzke a v krátkom čase budú demontované.

Podobné príspevky