Foto: Mesto Liptovský Mikuláš

V Liptovskom Mikuláši otvorili prvú komunitnú záhradu

Trendové pestovanie ovocia a zeleniny na organickej báze, ale aj možnosť potešiť sa z byliniek, kvetov či aktívny odpočinok v tôni stromov poskytne prvá komunitná záhrada v našom meste. Nachádza sa povyše separačnej haly na Podbrezinách. Na otvorení záhrady mesto zastupoval viceprimátor Ľuboš Trizna.

Na ploche bezmála štyritisíc metrov štvorcových návštevníkov potešia desiatky ovocných stromov a kríkov. Vysadené jablone, hrušky, slivky, ringloty či liesky patria k pôvodným odrodám, ktoré boli kedysi rozšírené po Slovensku a sú odolnejšie voči zmenám klímy a rôznym ochoreniam. Aktivisti v spolupráci s naším Mesto Liptovský Mikuláš zachovávajú ich genofond pre súčasnú aj budúcu generáciu. Otvárajú tiež dvere pre zážitkové vzdelávanie formou exkurzií pre deti z materských či základných škôl.

𝐕𝐥𝐚𝐬𝐭𝐧𝐚́ 𝐳𝐞𝐥𝐞𝐧𝐢𝐧𝐚

Od jari budúceho roka si jednotlivci či rodinky môžu v hriadkach vypestovať aj vlastnú zeleninu ako paradajky, reďkovky alebo petržlen. Priestor spestria kríky egrešov, malín, muchovníkov či ríbezlí. Celá záhrada je obhospodarovaná na ekologickom princípe, teda bez použitia chemických či podporných hnojív a ochrannej chémie. Návštevníci si priamo v záhrade môžu natrhať čerstvé plody a bylinky.

Mesto pre komunitný priestor poskytlo pozemok, ktorý pracovníci mestských Verejnoprospešných služieb pokosili, radnica zakúpila aj dlažbu pod altánok, ktorý bude miestom spoločných stretnutí. K zveľadeniu lokality prispeli členovia Občianskeho združenia Lipa, ktorí cez projekt zakúpili a vysadili stromy a kríky. Záhrada by nebola záhradou bez vody, preto z grantových peňazí pribudla na pozemku aj studňa.

Vstup do záhrady je zadarmo. Svoju návštevu však vopred ohlásite na telefónnom čísle ☎️0907 057 771, kde dostanete podrobnejšie informácie a prístupový kód.

Podobné príspevky