Demänovská ľadová jaskyňa

 NÍZKE TATRY  LIPTOV

Kontakt

Popis atrakcie

Očarujúce ľadové kráľovstvo, ktoré pretrváva tisícročia aj počas tých najväčších horúčav, nájdete v podzemných jaskynných priestoroch známej Demänovskej ľadovej jaskyni.

Demänovská jaskyňa sa nachádza na vstupe do Demänovskej doliny. Od najbližšieho mesta, Liptovský Mikuláš, je vzdialená len 9 km.

Demänovská ľadová jaskyňa predstavuje severnú časť sústavy svetoznámych Demänovských jaskýň. Po Dobšinskej ľadovej jaskyni, je to druhá najväčšia jaskyňa svojho druhu na Slovensku. Bola známa už v stredoveku, no sprístupnili ju až v osemdesiatych rokoch 19. storočia.

Pozornosť priťahuje hlavne svojou mrazivou, ale prekrásnou trvalo ľadovou výplňou, bizarnými a mohutnými tvarmi podzemných priestorov či vzácnou jaskynnou faunou.

Demänovská jaskyňa sa rozprestiera na štyroch poschodiach s celkovou dĺžkou takmer 2,5 km. Návštevníci si z toho môžu užiť prehliadkovú trasu dlhú 850 m (45 minút).

Parkovisko sa nachádza pod vchodom do jaskyne, ku ktorému sa vystupuje serpentínovým chodníkom. Vchod do jaskyne je umiestnený v brale Bašta v nadmorskej výške 840 m. Odtiaľ návštevníci zostupujú do nižších poschodí.Môže sa Vám hodiť ponuka na Hauzi: ubytovanie Pavčina Lehota

Mapa
TURISTICKÁ MAPA (GPS 49.01684, 19.58055)
GOOGLE MAPY (NAVIGÁCIA)
Turistická mapa
Mapa

Podobné príspevky